Monday, August 17, 2009

MagMyPic


Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


MagMyPic


Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Tuesday, May 26, 2009

Weekend ku bersama artis













Dari Aizat ke Aza elit kak ya bersama Hapiz AF7 duak Jimmy YESSSZEEER...shioh....kepak nyawa aku minggu tok tek...Lamak juak sik update blog tok....bak kata Rudy...dah bersarang lebah dah tok hahahahaha..anyway.. tok jak ku dapat update dolok...insha Allah kelak ku update lagik


Wednesday, March 4, 2009

Kebakaran di kampung sungai bedil berlaku untuk kali kedua nya petang ini tadi. Di beritakan penduduk kampung, lebih kurang 7 buah rumah musnah dijilat api. Sedikit gambar yang dapat di kongsi bersama. Gambar dari hp sony ericsson. SLR ku sik embak, compact ku habis battery.














Thursday, February 5, 2009









Kes ini berlaku pagi tadi di hadapan Court Mamoth jalan Matang Kuching. Di percayai suspek ini telah melarikan diri daripada polis. Sesiapa ada maklumat lebih lanjut mengenai kes ini sila kongsikan bersama..

Thursday, January 29, 2009

Renung renungkan dan selamat beramal

Etika melawak dan bergelak ketawa.

Islam tidak melarang untuk kita berseronok dengan melawak dan bergelak ketawa. Lihatla bagaimana kisah Rasulullah bergurau dengan seorang wanita tua.

Wanita itu berkata baginda "Doalah kepada Allah supaya Dia memasukkan aku ke dalam syurga." Baginda menjawab "Wahai ibu, sesungguhnya orang tua tidak masuk ke dalam syurga." Perempuan itu balik dan menangis. Baginda saw bersabda:

أخبروها أنها لا تدخلها وهي عجوز إن الله تعالى يقول إنا أنشأناهن إنشاء فجعلناهن أبكارا عربا أترابا

Maksudnya: "Beritahulah kepadanya bahawa dia tidak masuk ke dalam syurga dalam keadaan masih tua. Sesungguhnya Allah berfirman " Sesungguhnya kami mencipta wanita-wanita syurga dengan penciptaan yang baru. Kami jadikan mereka dalam keadaan dara, yang amat mengasihi suaminya dan yang sebaya dengannya."

(Hr Tirmizi dan al-Baihaqi dgn sanad yg hasan)

Abu Hurairah telah meriwayatkan: Para sahabat berkata " Wahai Rasulullah sesungguhnya kamu bergurau senda dgn kami." Baginda menjawab:



نَعَمْ غَيْرَ أَنِّي لَا أَقُوْلُ إِلَّا حَقَّا

Maksudnya: Ya aku bergurau tetapi aku tidak berkata melainkan perkara yang benar.

(Hr Tirmizi dan Ahmad – sanadnya hasan)

Disini Dr Yusuf Qardawi meletakkan lima etika yg perlu dipatuhi dalam bergurau senda:

Pertama: Tidak menggunakan perkara yang bohong sebagai alat untuk manusia tertawa.

Nabi saw bersabda:

ويل للذي يحدث فيكذب ، ليضحك القوم ، ويل له ، ويل له.

Maksudnya: Celaka orang yang bercakap kemudian berbohong supaya manusia ketawa. Celakalah dia dan celakalah dia.

(Hr Ahmad dan ad-Darimi – sanadnya sahih)

Kedua: Gurauan tidak mengandungi penghinaan terhadap orang lain melainkan diizinkan oleh orang tersebut.

Firman Allah: " Wahai orang2 yang beriman janganlah satu puak itu menghina puak yang lain, kemungkinan orang yang dihina lebih baik dari orang yang menghina. Janganlah wanita menghina wanita yang lain , kemungkinan wanita yang dihina lebih baik baik dari yang wanita menghina… " ( 11 : al-Hujarat)

Nabi saw bersabda:

بِحَسْبِ امْرِىءٍ مِنَ الشَّرِ أَنْ يَحْقِرَ أَخَاهُ الْمُسْلِمَ

Maksudnya: "Cukuplah seorang itu melakukan kejahatan apabila dia menghina saudaranya semuslim." (Hr Muslim – sahih)

Termasuk dalam menghina ialah dgn meniru perbuatan orang lain.

Aisyah ra berkata "Aku telah meniru perbuatan seorang manusia." Lalu Rasulullah saw bersabda:

ما أحب أني حكيت أحدا

Maksudnya: "Aku tidak suka meniru perbuatan orang lain."

(Hr Ahmad dan Baihaqi – sanad sahih)

Ketiga: Melawak yang tidak menakutkan orang lain.

Nukman bin Basyir ra berkata: Sesungguhnya kami bersama Rasulullah saw dalam satu perjalanan. Seorang lelaki mengantuk di atas tunggangannya. Seorang lelaki yang lain mengambil anak panah dari busurnya dan mengejutkan lelaki yang mengantuk yang menyebabkan dia terperanjat. Rasulullah saw bersabda;

لاَ يَحِلُّ لِرَجُلٍ أَنْ يُرَوِّعَ مُسْلِمًا

Maksudnya: "Haram bagi seorang lelaki menakutkan orang Islam."

(Hr Thabrani – sahih)

Nabi saw bersabda:
لا يأخذن أحدكم متاع أخيه لاعبا أو جادا

Maksudnya : " Janganlah kamu mengambil barang kepunyaan saudara seislamnya dengan niat melawak atau pun betul2."

(Hr Ahmad – sahih)

Keempat: Jangan melawak ditempat yang serius dan jangan serius di tempat melawak.

Dalam Islam ada 3 perkara yang dianggap diambil hukumnya walaupun dalam keadaan melawak. Nabi saw bersabda:

ثلاث جدهن جد وهزلهن جد: النكاح والطلاق والعتاق

Maksudnya: "Tiga perkara yang mana yg mana diambil hukumnya samaada dalam keadaan melawak atau serius: 1. Nikah 2. Cerai 3. Membebaskan hamba.

(Hr Abu Daud, at-Tirmizi dan Ibnu Majah – sanadnya hasan)

Sesungguhnya Allah telah mencela orang2 musyrikin yang ketawa ketika mendengar al-Quran. Firman Allah swt:

"Adakah kamu hai musyrikin rasa hairan dengan ayat2 suci al-Quran? Kamu ketawa ketika mendengarnya, tidak menangis ketika mendengarnya dan kamu dengar dalam keadaan lalai." (59 – 61 : an-Najm)

Kelima: Hendaklah melawak sekadar perlu dan tidak berlebihan.

Nabi saw bersabda:

وَلَا تُكْثِرْ مِنَ الضَّحْكِ فَإِنَّ كَثْرَةَ الضَّحْكِ تُمِيْتُ الْقَلْبَ

Maksudnya: "Janganlah kamu banyak ketawa. Sesungguhnya banyak ketawa boleh mematikan hati."
(Hr Ahmad dan Ibu Majah – sanad hasan)

Saidina Ali ra:

"Masukkan lawak dalam kata2 sekadar kamu memasukkan garam dalam makanan kamu."

Said bin al-'As berkata:

"Bersederhanalah dalam melawak. Berlebihan dalam melawak akan menghilangkan keindahan dan menyebabkan orang-orang yg bodoh akan berani terhadap mu. Meninggalkan melawak akan menjauhkan orang2 yang hendak bermesra dan menyebabkan orang2 yang berdamping dgn mu berasa rimas."


Rujukan: Tafsir Sobuni , sahih muslim, Mawahib al-Laduniah bi syarh asSyamail alMuhammadiah oleh syeikh sulaiman Jamal dan Feqhul Lahwi wat Tarwih oleh Dr Yusuf Qardawi.



Moga ada manfaat,

Wallahualambisawap.

Wednesday, January 28, 2009

Kebakaran di Kampung Sungai Bedil

Kebakaran pada petang 28 Januari 2009 di Kampung Sungai Bedil mengakibatkan tiga keluarga kehilangan tempat tinggal. Tiada kemalangan jiwa dilapurkan cuma kerugian harta benda sahaja yang di jilat api. Tindakan pantas pihak bomba berjaya mengawal api daripada merebak ke rumah berdekatan. Sedikit sebanyak gambar di tempat kejadian pada petang semalam.





Sebahagian daripada ahli keluarga mangsa kebakaran yang tinggal sehelai sepinggang akibat daripada kejadian kebakaran semalam.


Mangsa terlalu sedih melihat harta bendanya musnah dalam kebakaran cuba di tenangkan oleh jiran mereka.


Wakil rakyat turut turun padang melihat sendiri kejadian kebakaran, Beliau juga turut terus memberi bantuan kepada keluarga mangsa. Sumbangan berbentuk keperluan sekolah anak anak mangsa telahpun di atur pihak berkenaan.






Pihak bomba tengah beraksi memadam api daripada merebak ke kawasan berdekatan.


Rumah yang masih lagi kelihatan berasap tebal ketika pihak bomba sedang mengawal keadaan.





Rumah kosong ini dikatakan punca api mula dilihat. Pihak bomba masih lagi menyiasat punca sebenar.




Kanak kanak yang melihat kejadian kebakaran di kampung mereka seronok bermain walaupun keadaan cemas sedang berlaku.








Wednesday, January 21, 2009

Custom Wedding Album Reborn

The custom album cover size 8"X 24" . Sample photo tok yang aku ambik bulan lepas, baru pas ngan customer pagi tadik untuk approval. Kalau nya dah confirm setuju dengan design, baru proceed ngan printing. Biasanya prosess akan mengambil masa dalam 10 hari selepas approved dari customer. Prosses album biasanya akan mengambil masa paling lambat pun sebulan untuk disiapkan dari wedding day. Biasa nya kita akan mengeditkan gambar untuk prosses album custom. Selepas prosess editing, kita akan menunggu untuk customer untuk approve dengan design yang kita polah. Sekiranya customer setuju dengan design yang kita cadangkan, kita boleh terus menghantar Album untuk di cetak. Tapi sekira nya perlu di ubah, maka prosses ini akan mengambil masa lagi sehingga pihak customer bersetuju dan berpuas hati dengan album. Sedikit sebanyak info tentang custom album mek orang..Untuk info selanjut nya tentang package mahu pun album, sila tinggalkan email ataupun contact number dalam ruangan comment atau email kan pertanyaan ke aiok99@yahoo.com


























Tok salah satu wedding lagik yang aku ambik gambar last month, bok siap juak sample pagi tok. bok contact cikgu Zaidi tek nak nyuruh nya nangga sample album tok. Pun dah ok rasa nya dapat lah di cetak menjadi album.
Package baru 2009, kita juga menyediakan perkhidmatan concept album lama tukar baru. Pelanggan boleh memperbaharui album perkahwinan mereka yang lama dengan Custom Album baru. Banyak permintaan untuk package sebegini di pasaran sekarang. Jadi jangan lepaskan peluang untuk menceriakan rumah tangga kita. Package Perkawinan 2009 pula di mulakan dari harga RM1289 untuk package Lady Elsa, RM1589 untuk package Anelas dan RM1888 untuk package Cece. Lihat lah perbezaan dengan sendiri di dalam pamplet yang ada di bawah ini. Semua package ini sah dari Januari 2009 sehingga June 2009. Kepada bakal pengantin, sudikan lah menghubungi kami untuk perbincangan dengan segera. Ada discount diberikan jika anda mengesahkan tempahan sekurang kurang nya sebulan sebelum tarikh perkahwinan. Semoga kenangan perkahwinan anda akan sentiasa dalam memori anda semua. Kami di sini akan sentiasa mencuba sedaya upaya untuk merakamkan saat saat bahagia dan kenangan manis anda selama lamanya.....anda juga boleh menghubungi saya melalui email aiok99@yahoo.com